ISO 9001 2015 certified
  Amstelkade 7H 3652 MD Woerdense Verlaat       0031 (0) 654663549

Waarom Bioplastic?

Al jarenlang gebruiken we plastic in alle vormen en maten. Veel van de producten die we kopen zijn verpakt in plastic, vaak krijgen we er dan ook nog een plastic tasje omheen! Al dit plastic, van groot tot klein, komt in ons afval terecht. Gelukkig wordt dit afval steeds vaker gerecycled, maar in Nederland wordt ons afval voornamelijk nog verbrand of komt het op vuilstortplaatsen terecht.

Milieuprobleem

Helaas komt een groot deel ook in onze zeeën en oceanen terecht, allemaal afval dat voor het overgrote deel afkomstig is van land. Het wordt geloosd door de industrie maar vooral ook door de consument.

Na een lange zwerftocht via de straat, de kanalen, de rivieren en de havens belandt het plastic in de zee en in de oceaan, waar het een ernstig milieuprobleem veroorzaakt. Door de voortdurende zeestromen in de oceanen wordt het plastic afval meegevoerd naar gigantische draaikolken waar het langzaam naar binnen wordt gezogen.

Gyres

Omdat het plastic eeuwen meegaat, blijft dit dus ook jaren binnen zo’n draaikolk aanwezig. Deze draaikolken worden gyres genoemd, enorme drijvende vuilnisbelten. De hoeveelheid plastic afval in de oceanen is de laatste tientallen jaren zo sterk gegroeid dat er nu zelfs 5 van deze gyres (drijvende vuilnisbelten) zijn gevormd. De grootste gyre, de Noord-Pacifische gyre, die in het gebied in het noorden van de Stille Oceaan drijft, is zelfs twee keer zo groot als de Verenigde Staten.

Drijvende vuilnisbelt

Op dit moment wordt er geschat dat er zo’n 100 miljard kilo plastic afval in onze zeeën en oceanen drijft. Per jaar komt er wereldwijd zo’n 4,7 miljoen ton plastic afval bij, dat is gemiddeld 12.000 ton per dag! We hebben deze drijvende vuilnisbelt in de afgelopen 50 jaar gecreëerd, waarbij we in de laatste tien jaar meer plastic hebben geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw. In zo goed als alle gebieden ter wereld kom je nu plastic tegen, zelfs op de polen of op onbewoonde eilanden. Maar dit plastic zwerft niet alleen rond in verre oorden, ook de Noordzee zit vol met allemaal kleine plastic deeltjes wat voor enorme problemen zorgt.